Ecoplan

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier een blogje heb geschreven. Ik had lange tijd geen toegang tot het internet, en kon daarom niets posten. Maar dat wil niet zeggen dat ik stilgezeten heb rond mijn plannen voor een duurzame levensstijl! ;)
Daarom wil ik jullie eerst laten kennismaken met iets dat mij daarbij geholpen heeft: het ecoplan!

Het ecoplan

"Duurzaam winkelen, uit eten of naar de biokapper? Op zoek naar autodeelstandplaatsen of afhaalpunten van biopakketten? Je vindt het allemaal terug op het ecoplan."

Het ecoplan is een kaart die duurzame verkopers en diensten weergeeft.  Het is een handige manier om duurzaam winkelen en uitgaan in de eigen buurt te promoten. In Gent vind je ook een papieren versie, gedrukt op gerecycleerd papier, maar het is natuurlijk nog ecologischer om het plan op internet te bekijken.
Dat kan je doen op www.ecoplan.be. Het ecoplan Gent is een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken, Oxfam Wereldwinkel Gent, JNM, EVA, Noord-Zuidsamenwerking Stad Gent en Handelsreizigers in Ideeën. Supergoed gedaan!

Ik vind het echt een heel handige kaart en heb hierdoor al vele leuke dingen in mijn buurt ontdekt. Zoals Rented Wheels, een handige plaats om alle soorten fietsen te kopen/huren: bakfietsen, promofietsen, zelfs riksja's! En het belangrijkste voor mij, hier kan je ook je fiets goedkoop laten herstellen. Ook  Parnassus was een ontdekking. Dit is een centrum voor sociale en culturele ontmoeting, een project van vzw Ateljee. Ze hebben ook een restaurant waar je heel voor weinig geld heel lekkere en gezonde voeding kan bestellen.
Wel vind ik het jammer dat de authentieke Gentse winkels zoals Tierenteyn er niet op staan. Zij kunnen ook wel een duwtje in de rug gebruiken en gebruiken ook natuurlijke en ambachtelijke ingrediënten.
Verder niets dan lof, en ik hoop dat er hierdoor vele mensen interesse krijgen voor dit soort initiatieven!

Weetje van de dag: In 2006 werd het allereerste ecoplan uitgegeven. De editie van 2013 telt ondertussen al bijna dubbel zoveel duurzame adressen! Go Gent!