Een inspiratie voor de ontwikkelingssamenwerking - Jeanne Devos


Zoals jullie kunnen lezen in enkele blogjes hiervoor, ben ik graag bezig met het onderwerp Azië en ontwikkelingssamenwerking. Zelf ben ik ondertussen ook al tweemaal naar Nepal getrokken om daar een handje bij te steken.
Maar aan de andere kant ben ik ook bezig met de zin - en onzin - van ontwikkelingssamenwerking. Want het is soms moeilijk te begrijpen hoe mensen in een andere cultuur hun problemen zien. Anderzijds doen grote NGO's soms meer slecht als goed, of komen de fondsen op de verkeerde plaatsen terecht. Ook kan ontwikkelingssamenwerking een land te afhankelijk maken, waardoor de mensen zelf niet meer weten hoe hun problemen op te lossen.
Dit allemaal is een grote discussie, waar tot nu toe niemand het perfecte antwoord op weet. En iets doen is volgens mij nog altijd beter als niets doen omdat je niet weet of het zou lukken. Daarom ben ik uiteindelijk ook naar Nepal vertrokken.

Maar wat ik wel weet, is dat ik enkele mensen, enkele initiatieven, toch een zekere verbetering hebben gebracht. En daarom wou ik hier graag een stukje wijden aan zuster Jeanne Devos, een opmerkelijke vrouw die in een complex land als India een ongelofelijke verandering heeft kunnen teweegbrengen.


via kuleuven

Een trein naar Warschau!!!

Voor een sociaal rechtvaardig en ecologisch verantwoord klimaatakkoord

De klimaatsonderhandelingen vinden dit jaar plaats van 11 tot 22 november in Warschau, Polen. Doordat dit op Europese bodem is, organiseert de beweging Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid een treinrit om klimaat- en sociale bewegingen en andere geïnteresseerden te verenigen en naar de klimaatonderhandelingen van de VN in Warschau te brengen. Daar gaan ze manifesteren voor een sociaal rechtvaardig klimaatakkoord. Een trein naar Warschau, dat klinkt wel super!