GROENE TIPS - groene zoekmachine

Een zoekmachine is een erg handig hulpmiddel bij het internetten. Iedereen gebruikt het: om een term op te zoeken die je niet kent, maar ook gewoon om snel naar je mailbox te surfen. Er bestaan een groot aantal zoekmachines, de bekendste is Google. Daarnaast heb je ook Bing, Baidu, of Yahoo bijvoorbeeld.
Het bedrijf van een zoekmachine haalt zijn inkomsten uit advertenties en gesponsorde links. Deze kunnen erg veel opbrengen.



Een groene zoekmachine

Ecosia is ook een zoekmachine. Het bedrijf is opgestart in 2009 door Christian Kroll en is gevestigd in Berlijn. De centrale van Ecosia runt op groene energie, en zijn activiteiten zijn klimaatneutraal. (Wat je er wel bij moet zeggen, is dat Ecosia via de zoekresultaten van andere zoekmachines werkt, dus een zoekopdracht levert onrechtstreeks nog steeds een CO2-uitstoot op.)
Dé grote verdienste van Ecosia, en het verschil met bovengenoemde zoekmachines, is echter dat het 80% van zijn extra inkomsten aan het 'algemeen welzijn' schenkt.
Tot nu toe is men bij Ecosia vooral gefocust op het aanplanten van bomen ter bescherming van het regenwoud en de Sahelregio in Afrika (Great Green Wall project). Het feit dat men Ecosia overal ter wereld zonder extra moeite kan gebruiken wil zeggen dat men erg veel inkomsten kan genereren en dit project dus op grote schaal en zonder enig winstbejag kan verwezelijken. Ecosia wordt hierbij ondersteund door het Wereld Natuur Fonds.



Andere goede zoekmachines zijn EcoSearch en Goodsearch. Zij doneren wisselende hoeveelheden van hun inkomsten door gesponsorde links aan goede doelen. Anderzijds geven Green Maven en Ecoseek de gebruiker de mogelijkheid om enkel ecologisch gerelateerde sites te doorzoeken.

Hoe dan?

Ik ben alvast fan van Ecosia. Enkele mensen hadden kritiek dat het minder gebruiksvriendelijk is, maar ik heb tot nu toe nog geen problemen ondervonden.
Het enige wat je moet doen is naar ecosia.org surfen en je bent vertrokken. Als je vaak het balkje in je browser gebruikt om te googlen, zoals ik, link je best je browser aan de nieuwe zoekmachine. Dit doe je door naar ecosia.org te surfen en dan rechtsboven op de drie streepjes te klikken. Hier kan je kiezen "Add to browser". En hup, het is al gefixt!


Alle beetjes helpen. En, hoe makkelijk kan het zijn? 
Filmpje: