Vluchtelingenkamp Duinkerke


"In Duinkerke ligt een vluchtelingenkamp..."
Zoveel wist ik inderdaad: van het nieuws, van horen zeggen,...
"We gaan zaterdag spullen gaan uitdelen in het vluchtelingenkamp."
Leuk, dacht ik, daar draag ik graag mijn steentje aan bij.

WAW. Wat een schok wanneer ik dan uiteindelijk toekom op die bewuste plek. Dit is geen vluchtelingenkamp, dit is gewoon mensonwaardig. En dat op een dik uur rijden van bij mijn warme thuis. 
Ik leer veel bij die dag. Over de situatie van de vluchtelingen in Europa, over het vluchtelingenkamp in Calais en Duinkerke, over verschillende nationaliteiten en talen,... maar vooral over de erg moeilijke situatie waarin deze mensen verkeren. 
Oh, ik zou ze zo graag gewoon allemaal meenemen naar Gent!







Kort samengevat: in Duinkerke is sinds enkele maanden een kamp ontstaan met vluchtelingen vanuit Syrië, Koerdistan, Irak, Afghanistan,... Zij hebben reeds een lange reis afgelegd via Turkije-Griekenland-de Balkan, en zitten nu vast op hun laatste etappe: de oversteek naar Engeland. 
Het is me nog steeds niet echt duidelijk waarom deze mensen zo graag naar Engeland willen. Velen hebben daar familie of andere connecties, anderen zeggen dat het makkelijker is om werk te vinden, nog anderen vinden het handig dat er engels gesproken wordt. 

Alleszins, de oversteek naar Engeland wordt streng gecontroleerd, en deze vluchtelingen proberen dus om vanuit Duinkerke illegaal mee te reizen met een vrachtwagen of een trein. De politie is zwaarbemand en vele van hun pogingen mislukken. Maar ondertussen komt de winter eraan en zitten zij vast in dit modderige tentenkamp.

De Franse overheid onderneemt helemaal niets voor het kamp in Duinkerke. Dit komt omdat deze vluchtelingen geen asiel aangevraagd hebben in Frankrijk want ze willen naar Engeland. De vluchtelingen zijn momenteel bijgevolg volledig afhankelijk van vrijwilligers en ngo's.

Het kamp in Duinkerke is de laatste twee weken uit zijn voegen gebarsten. Elke dag komen tientallen mensen toe. Ondertussen leven er bijna 2000 personen (25 dec: 2800 personen!). Er komen heel veel vrijwilligers helpen, maar deze hulp is (nu nog) niet gecoördineerd. Sinds kort is er in het midden van het kamp een gemeenschappelijke tent opgezet, die de zaken wat begint te organiseren. Er komt ook een aanvulling op de enkele toiletten die momenteel beschikbaar zijn, en er worden twee keukens gebouwd. Maar veel hulp is nog nodig, en snel want de winter komt eraan. 

Hieronder enkele beelden van de dagen dat ik in het kamp was. 

Ondertussen loopt het aantal vluchtelingen op tot 2000. Er zijn baby’s, kindjes, nog meer volwassenen en een bejaarde dame van 80 bijgekomen. Ook enkele zwangere vrouwen. 

 Een klein en dun tentje met een gezin van 4 kinderen en 2 vrouwen. Papa stond voor de tent. Deze mensen zagen er verslagen uit. 


Er zijn 2 kraantjes in het kamp en enkele douches. 
Een man vertelde me dat zijn vrouw al in 2 maand niet meer heeft kunnen douchen.


Er was een jongetje die rond de vrachtwagens bleef hangen waar de goederen werden verdeeld. Aan iedere vrijwilliger vroeg hij “car,car” Hij wou een speelgoedautootje. Iedere keer als iemand passeerde waagde hij zijn kans.. De teleurstelling in zijn ogen als bleek dat deze ook geen autootjes bij zich had. Uiteindelijk een tolk gezocht die hem vertelde dat ik volgend weekend terugkwam en zeker een autootje ging meebrengen voor hem. Hij glunderde, nam me bij de hand en toonde waar hij en zijn familie woonde. Kennis gemaakt met zijn moeder, vader en kleine zus.


Mensen vullen hier aan 1 van de 2 aanwezige kraantjes, een kan met water, nemen dit mee in het kamp en doen zo hun afwas. 
Om dit water te drinken zullen ze dit eerst moeten koken. 
Ook wassen ze hier de modder van hun schoenen of doen ze hun afwas.



Een foto van ons kliniekje. :) Wij proberen de medische noden aan te vullen op de dagen dat Artsen Zonder Grenzen / Médécins du Monde niet aanwezig kunnen zijn. 

Wie graag zijn steentje bij zou dragen aan het kamp in Duinkerke kan me contacteren via deze blog of via Facebook.
Op deze kaart en deze facebookpagina kan je recente informatie vinden over de situatie van de vluchtelingenkampen in Europa, en dus ook van Duinkerke.

Duinkerke is natuurlijk niet het enige vluchtelingenkamp, en de laatste weken begint de hulp meer en meer op gang te komen. Momenteel is hulp nog echt nodig, maar hou zeker de updates op bovenstaande websites in de gaten, want te veel aanvoer van middelen is natuurlijk ook niet goed. 
Rijd ook niet zomaar naar daar maar bereid je voor, zoek contact met mensen die er al geweest zijn voor tips en advies. Sorteer de spullen die je hebt op voorhand, en verwacht je aan enige chaos en nood aan improvisatie ter plaatse.