De klimaatverandering!

De klimaatverandering... nu?!

Het is al bijna april, en nog steeds schommelen de temperaturen net boven het vriespunt.
Goh, dit zijn toch te extreme weersomstandigheden voor ons Belgiëlandje?!
Ik denk dat nu écht niemand meer kan ontkennen dat ons klimaat wel degelijk aan het veranderen is. Het is niet enkel wetenschappelijk bewezen, het is nu ook vaker en vaker merkbaar in onze eigen omgeving. En het ergste vind ik dat er hier in de media nauwelijks over gesproken wordt. Dit is het ideale moment om het debat aan te zwengelen, want men wordt er nu rechtstreeks mee geconfronteerd.
Daarom vandaag deze quote van een oude Griek:

Via Quotes

"Een maatschappij groeit pas echt als oudere mensen de bomen planten waarvan ze weten dat ze nooit in hun schaduw zullen zitten."
De invloedrijke mensen in onze samenleving moeten het klimaat-topic dringend een hogere plaats geven in hun agenda! Maar momenteel planten ze nog niet echt veel bomen voor ons die na hen komen...

Generatie "niks aan de hand"

De generatie die nu aan de macht is moet haar verantwoordelijkheid opnemen. 
Men moet stoppen met gewoon verder te doen in haar elan en pretenderen dat er niets aan de hand is. Men moet stoppen met de uitdagingen door te schuiven naar de volgende generatie. 
Het is een grote uitdaging, misschien wel de grootste die de mensen ooit moeten doen hebben. Maar onze wereld is zo mooi, we moeten ervoor gaan!
Via De toekomst begint nu!

Barack Obama bijvoorbeeld. Ik zie in hem een goede leider, maar zelfs Hurricane Sandy kon hem niet wakker schudden. Er staan goede zaken op zijn agenda: het wapengeweld in de VS, het homohuwelijk, de immigratie. Maar tot nu toe heeft hij het niet vaak over "Global Warming" gehad. Hij zou beter wat meer luisteren naar zijn vriend Al Gore ;-)
Ook in België houdt de verandering van ons klimaat niet iedereen bezig.
Hieronder een ironisch krantenartikel van TVOlenHet toont mooi aan hoe mensen kunnen redeneren.

Vervuiling en fileleed is uw schuld niet.
Geplaatst op 22 maart 2013 door Gerard De Rover
Voor wie graag elke verplaatste meter met de wagen aflegt, is er nu goed nieuws: de opwarming van de aarde, het fileleed en de verzuring van het leven in de stad is niet uw schuld, maar wel die van alle andere autogebruikers. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).
De onderzoekers richtten zich op Jordi Claeys uit Schoten. Hij diende als typevoorbeeld van de Vlaamse autogebruiker. Jordi heeft een stevige dieselwagen, en zou daarmee zelfs zijn overbuur bezoeken. Nochtans voelt hij zich daarover niet schuldig, want “niet hij, maar de andere autogebruikers zijn schuldig aan de files, de opwarming van de aarde en het verpesten van de sfeer in de stad.”
Uit het onderzoek blijkt nu dat Jordi Claeys gelijk heeft. ‘Jordi is een enorme natuurvriend, want hij rijdt zo goed als elke dag met zijn terreinwagen door het bos en hij leest veel over groene wagens’, aldus hoofdonderzoeker Rinus Maes. ‘We stelden bovendien vast dat Jordi de files op de Antwerpse Ring onmogelijk veroorzaakt kan hebben, want de files staan er meestal al wanneer hij er met zijn wagen aankomt.’
De onderzoekers besluiten daarom dat alle andere chauffeurs inderdaad verantwoordelijk zijn. Daarom mag Jordi Claeys met zijn SUV door de stad blijven rijden. ‘Het gaat om een casestudy, maar we kunnen de resultaten ervan gerust doortrekken naar alle Vlaamse autogebruikers’, aldus Hilde Crevits. ‘Zij zijn dus nergens voor verantwoordelijk, wel alle andere chauffeurs. Het is daarom niet nodig om als Vlaamse Regering het individuele autogebruik te ontmoedigen, zolang alle andere chauffeurs maar minder autorijden.’
Via Quotes

Maar wat kunnen we doen?!

Het is duidelijk dat het debat over de klimaatverandering voorbij is. Niet alleen de wetenschap zegt het, het is ook zichtbaar in onze omgeving: ons klimaat is aan het veranderen!
Maar er zal enkel een oplossing komen als mensen zich hiervan bewust worden, als mensen betrokken worden en het kader voor de politieke discussie gaan bepalen! 

Kijk naar Alexia Leysen bijvoorbeeld, die als 21-jarige haar project van Dagen Zonder Vlees opstartte. Dit jaar namen hieraan 15.000 (!) mensen deel. Hieronder waren ook veel bekende mensen EN politiekers. Het thema is ook talloze keren in de media verschenen, écht iedereen had het erover. 
Ik ben er zeker van dat vele mensen door deze actie nu vaker vegetarisch gaan eten. Hopelijk heeft de actie bij de leidinghebbenden van dit land ook een belletje doen rinkelen, en gaan zij deze politiek verderzetten. De globalisering opent vele mogelijkheden, en informatie gaat in enkele seconden de hele wereld rond. We moeten hier gebruik van maken. 

Wat vinden jullie?

PS: Hier nog een voorbeeld van een goed initiatief dat vandaag in de krant stond, een systeem om al de vervuiling uit onze zeeën te halen!
http://www.happynews.nl/2013/03/27/19-jarige-nederlandse-student-ontwerpt-systeem-dat-7-250-000-ton-plastic-uit-de-oceanen-kan-opruimen/




Gent fietsstad - deel 2

Fietspaden in Gent

In de vorige blog Gent Fietsstad heb ik verteld over de actie van de Fietsersbond om fietsknelpunten in Gent onder de aandacht te brengen. 
Op de site van het fietspadenrapport kan je vanaf nu zelf je eigen inbreng geven over de fietspaden in Gent! :) Je kan zowel positieve punten als negatieve toevoegen over een fietspad, en zo wordt uiteindelijk een rangschikking gemaakt met de paden waar iets aan veranderd moet worden.
Zelf heb ik de Zwijnaardsesteenweg toegevoegd, een fietsroute die ik elke morgen doe op weg naar het UZ Gent voor mijn les.

We kunnen het voorbeeld van Nederland volgen...

Om aan te tonen dat het kan: hieronder een interessant filmpje over Nederland en zijn fietspaden. (Je kan de nederlandse ondertiteling aanschakelen rechts onderaan in het venster)


Iris Apers

Hieronder nog een actueel voorbeeld van een knelpunt voor fietsers in Gent: het Zuid. Helaas moest een leeftijdsgenote en studente verpleegkunde overlijden voordat hier werk van gaat gemaakt worden. Hier heeft het ongeval ook wel te maken met het dronkenschap van de bestuurder natuurlijk.

Gentsche Gruute Kuis

Want iedereen leeft graag in een schone buurt

Zoals elk jaar was het dit weekend nog eens tijd voor de Gentsche Gruute Kuis!
Ook in mijn buurt (Sint-Michiels) was er een initiatief. Aangezien ik op scoutsweekend was ben ik pas in de late namiddag kunnen invallen, maar ook dit jaar werd het een toffe en gezellige opzet :) Alle materiaal werd voorzien door Ivago (handschoenen, veegborstels, zakken,...) en op het einde konden we nog een hapje en drankje krijgen op het Sint-Michielsplein.
Meer info over de initiatieven van de Gruute Kuis kan je vinden op de website van Ivago.
Heb je het gemist? Geen probleem, volgend jaar is er nog één! En voor de echte onder ons, kan je in je buurt ook altijd zelf een kuisdag organiseren. Kijk maar eens op de site van stad Gent.
Ik ben momenteel de leden van mijn scouts aan het mobiliseren om ook eens een kuisdag te houden. Binnen een maandje (als het wat warmer is) zal je ons waarschijnlijk wel zien lopen in centrum Gent. We gaan ervoor! :)

Via Gent.be

Flexitariër?

Een interessant begrip!

In een van de eerdere posten op deze blog heb ik jullie warm proberen maken voor het
project Dagen Zonder Vlees. Vandaag las ik in de krant een mooi tekstje hierover: Het is een blog van Martin Heylen: Vleesloze dagen.
Ik vind het een mooi artikel, en hij brengt goed over wat ik ook bedoelde.
Zo vertelt hij bijvoorbeeld dat er zoveel te ontdekken valt in de vegetarische keuken!
Het blijft een idee van vele mensen dat vegetarische eters gewoon het vlees op hun bord vervangen door een vleesvervanger. Alle dagen patatjes met groenten en een groentenburger zou ik inderdaad ook niet zien zitten... Maar dat is een verkeerd idee! Als je een beetje op zoek gaat naar recepten kan je héél wat vegetarische en érg lekkere gerechten ontdekken.
Vandaag bijvoorbeeld heb ik met mijn mama een receptje gemaakt dat ook uit de krant kwam: Tajine met pruim en raapjes. Een internationaal gerecht, meestal wat minder goed voor het milieu aangezien de ingrediënten van ver moeten komen. Maar raapjes zijn van dit seizoen, en we hadden nog pruimen van vorige lente in de diepvries zitten. (een trucje om ook in de winter zomers fruit te kunnen eten)
Het was een geslaagd en zeer lekker receptje!

Via De Standaard

Wat Martin Heylen ook zegt in zijn blog, is dat hij af en toe toch wel eens vlees eet. Dat kan natuurlijk! Je hoeft het vlees niet uit je leven te bannen, alleen wat minderen is al heel positief! Daarmee het begrip flexitariër: een vegetariër die  af en toe toch vlees eet. Ook wikipedia kent het flexitarisme :)
Het zou goed zijn moest hier nog meer aandacht naar gaan.
Want ik denk dat een groot deel van de bevolking het niet erg zou vinden om af en toe wat minder vlees te eten eigenlijk. Het probleem is dat vlees de norm is. Je staat er niet bij stil dat je vlees aan het eten bent, of je weet niet wat je anders zou moeten klaarmaken.
Daarom ga ik proberen af en toe nog wat vegetarische receptjes op deze blog te plaatsen. Maar natuurlijk is er ook genoeg inspiratie te vinden op vele andere plaatsen op het internet, in kookboeken,...
  • Auteur:

    BLOG. Vleesloze dagen - Martin Heylen

    woensdag 13 maart 2013, 03u01

    Ik werd (op)gevoed als carnivoor. Een volksjongen, die fysieke arbeid moest doen. Zonder vlees geen spieren, zei vader. Elk jaar werd er op zijn minst een varken geslacht. Dat moest zo.
    Later slaagde ik er tot mijn verbazing in om een marathon in de benen te krijgen door vooral massa’s groenten, pasta en fruit naar binnen te stouwen. Een nieuwe wereld ging voor mij open.  
    Sindsdien eet ik veel minder vlees.
    Eergisteren bereidde ik een vegetarische pasta met verse gestoofde groenten zoals rode paprika, tomaten, bleekselder, look, sjalotje, verse dille, kappertjes. Als vleesvervanger: krokant gebakken champignons. Bijgekruid met veel ras-al-hanout en cayennepeper. Heerlijk!
    Vanavond frietjes van knolselder, lekker dik en rondom bruingestoofd in de pan. Serveren met rode bietenpuree en oesterzwammen.
    Suuperlekker! Eat light, sleep light, is mijn motto. Doe het zelf maar eens. Drink er een frisse witte wijn bij en vergelijk met een zware vleesmaaltijd. Wedden dat uw dromen verteerbaarder zijn?
    Minder vlees eten heeft zo zijn gevolgen.
    Hoewel ik me vrolijk laat gaan en er over 'minder wijn drinken' niet gesproken wordt ben ik een kilo afgevallen.
    Een paar dagen geleden at ik een biefstuk en geraakten mijn kaakspieren letterlijk vermoeid van het kauwen. Vreemd.
    Toch ben ik niet helemaal vleesloos.
    Een getalenteerde kok kan mij best wel verleiden met een culinair hoogstandje. En soms kan ik niet anders, zeker tijdens die reizen in Siberië en Afrika was er moeilijk aan te ontkomen. In Siberië zeiden de Russen: 'Een vegetariër is een persoon die geen rood vlees eet, maar wel varken en kip.' Om u maar een idee te geven.
    Wel neem ik aan deze actie actief deel omdat er gevraagd wordt om minder vlees te eten. Daar doe ik graag aan mee, ook na die veertig dagen. Uit respect voor de planeet, uit liefde voor dieren. En ook uit eigenbelang, want het is gezonder en bovendien culinair interessanter.
    Er ligt zo’n rijkdom te rapen in groenten- en fruitwinkels. Er zijn vissoorten die niet bedreigd zijn en door onze Belgische vissers dagelijks worden aangevoerd: schelvis, poon, pieterman, inktvis...
    Waarom vind ik dit een mooi initiatief? Omdat het een sterk signaal is, mensen bewust maakt. Mooi dat één mens wel degelijk een verschil kan maken, een beweging op gang kan brengen. Alles wat mensen uit het stroeve stramien van hokjesdenken kan halen juich ik toe. En steun ik.

    Kraantjeswater vs Flessenwater


    Een belangrijke discussie

    Om te beginnen een interessant filmpje over dit onderwerp uit het programma Ook getest op mensen
    En voor de liefhebbers: ook nog eentje uit Volt

    Ik had deze week een discussie met een vriendin. Kraantjeswater of flessenwater? Zij vond dat flessenwater veel zuiverder en dus veel gezonder was, en ik beweerde dat kraantjeswater sowieso het beste was, aangezien daar continu grondige controle op wordt uitgevoerd. Het is een discussie die volgens mij vele mensen aanbelangt, en waar velen graag met zekerheid het antwoord op zouden willen weten.
    Dus ben ik op op zoek gegaan. Op het internet vond ik natuurlijk talloze websites, maar deze zeiden allemaal verschillende zaken, en waren teveel beïnvloed. Ook is het drinkwater in verschillende delen van de wereld verschillend als hier natuurlijk. Ik moest grondiger zoeken. Tot mijn verbazing waren er op de medische databank 'PubMed' ook redelijk wat artikels omtrent het drinkwater in België te vinden. Dit vond ik al veel betrouwbaarder. Na enkele artikels te lezen, ben ik uiteindelijk tot het antwoord gekomen dat de twee soorten water in deze kwestie evenwaardig zijn. Volgens de bronnen die ik vond is het een moeilijke onderzoeksvraag, want in water zit er veel variatie in samenstelling. Maar, alle studies kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat ze gelijk zijn in zuiverheid. Mijn vriendin had dus ook gelijk.


    Verder vond ik ook dat ons drinkwater hier in België alvast een streng gecontroleerd product is, en het houdt zeker geen gezondheidsrisico in. (Veel nuttige informatie over de kwaliteit van ons drinkwater kan je vinden op de website van de watermaatschappij) In flessenwater onderscheiden we twee soorten: bronwaters en minerale waters. Bronwaters kan je vergelijken met kraantjeswater, het moet aan dezelfde normen voldoen. Mineraalwater daarentegen, moet niet aan deze normen voldoen. Het wordt geacht gezonder te zijn door de toevoeging van allerlei mineralen zoals calcium, magnesium, … Maar het bevat vaak zo een grote hoeveelheid van deze mineralen dat ze niet gezond zijn voor dagelijks gebruik. 
    Dus: flessenwater is even zuiver als kraantjeswater, maar pas op voor de mineraalwaters.

    En TOCH kies ik zeer bewust voor kraantjeswater!
    Waarom?
    Ten eerste, omdat ik kraantjeswater het het lekkerst smaken vind. Anderzijds, omdat het veel goedkoper is. Een liter water uit de fles kost al snel 400x meer als een liter kraantjeswater.
    MAAR de belangrijkste reden is: kraantjeswater is zoveel keren minder belastend voor het milieu dan flessenwater! Hieronder enkele cijfers:
    In 2012 werd wereldwijd 156 miljard liter water verpakt, doorgaans in petflessen. De productie van de flessen en het transport zorgen voor een gigantisch verbruik van energie en grondstoffen. In een groot deel van de wereld worden de kunststofflessen na gebruik ook niet gerecycleerd en vormen ze een dramatisch groeiende afvalberg. De productie van flessen voor drinkwater vergt jaarlijks 2,7 miljoen ton plastic.
    Cynisch is dat men bij de VN berekende dat minder dan 1/3 van de som die wij met z'n allen betalen voor flessenwater zou volstaan om tegen 2015 de helft van de wereldbevolking toegang te geven tot drinkbaar water. Ongelofelijk toch?

    Nu zou je kunnen zeggen, er zijn toch heel wat landen waar het leidingwater ondrinkbaar is en de inwoners dus verplicht zijn om flessenwater te kopen? Dit is juist, maar vreemd genoeg zijn het niet die landen die verantwoordelijk zijn voor de overconsumptie van bronwater. In deze arme, warmere landen kan men zich die luxe niet veroorloven.
    In de wereldranglijst van flessenwater-consumerende landen staan ze onderaan. Helemaal bovenaan staat Italië, verklaarbaar door de hitte daar en de slechte reputatie van het land wat drinkwater betreft. Daarna volgen Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten, twee landen die niet gezegend zijn met een groot drinkwaterreservoir.
    Op een vierde plaats staat ons eigenste landje België. Een gemiddelde Belg drinkt in een jaar tijd maar liefst 148 liter flessenwater, dat is zes keer meer dan de gemiddelde wereldburger. Nochtans is het leidingwater in onze streken erg drinkbaar en strikt gecontroleerd.

    Om af te sluiten, ik vind water uit flessen eigenlijk een overbodig product. 
    Het drinken van kraantjeswater is nog eens een voorbeeld van een kleine aanpassing in je leven die een groot verschil kan maken voor de wereld. Als je thuis gewoon bent om flessenwater te drinken is dit natuurlijk een hele aanpassing, maar je kan altijd beginnen bij kleine zaken. Denk maar aan het meenemen van een thermos naar school of werk in plaats van een plastieken flesje. Het is handig, ecologisch en trendy!